Ortodontik Tedavi Gören Hastalara Öneriler
Her yemekten sonra veya sadece bir şeyler atıştırmış olsanız bile dişlerinizi fırçalayınız. Bu sayede ortodontik tedaviniz sırasında diş yüzeylerinde plak birikimi diş çürükleri ve dişeti hastalıkları önlenebilir. Ortodontik tel veya aparey kullanan bireyler ağız bakımına daha çok önem vermelidir. Ortodontik tedavide amaç sağlıklı düzgün beyaz dişlerin oluşturduğu bir gülüş elde etmektir.
Diş telleri, bantlar veya pekiştirme apareyleri yiyeceklerin tutunmasına sebep olur ve fırçalamak zorlaşabilir. Biriken plak içinde bakteriler yiyecek ve tükürük bulunur, bu plak uzaklaştırılmazsa diş ve dişeti hastalıklarına ve çürüklere neden olabilir.
Ortodontistinizin size önerdiği fırça ve macunu sürekli kullanmalısınız. Eğer hemen fırçalayamazsanız bile en azından ağzınızı su ile çalkalayınız. Dişlerinizi fırçalarken dairesel hareketlerle, fırçanız diş etinize masaj yapacak şekilde fırçalayınız.
Günde en az bir kere diş ipi ile dişlerinizi temizleyiniz. Diş ipi kullanmak dişeti hastalıklarını önlemek için en etkili yollardan biridir.
Diş fırçalama diş ipi kullanımınız sonrasında ortodontik apareyinizi de fırçalayınız. Apareyiniz için ayrı bir fırça kullanmayı tercih edin. Gerekirse protez temizlemek için kullanılan tabletlerden edinip düzenli arlıklarla içinde bekleterek daha temiz olmalarını sağlayabilirsiniz.
Diş fırçalamanız bittiğinde dişlerinizin yeteri kadar temizlendiğini muhakkak kontrol ediniz
Ek bilgiler
- Florürlü diş macunu kullanın.
- Eğer daha önceden kullanmakta olduğunuz ağız duşu varsa kullanmaya devam ediniz.
- Fırçalama sürenizi 3 dakikanın altına düşürmeyin.
- Mumlu diş ipi kullanın.
- Sert veya yapışkanlı yiyeceklerden uzak durun.
- Düzenli diş hekimi kontrolünüzü ihmal etmeyin.
- Dilinizi de fırçalayınız.
Sakıncalı yiyecekler
Bazı yiyecekler diş tellerinize zarar verip tedavinizin aksamasına sebep olabilirler.
Sert ve yapışkanlı gıdaları yemeyiniz.
Yememeniz gereken yiyecekler:
- Karamel, sakız, sert şekerler
- Kızarmış ekmek , simit, pizza
- Kuruyemiş, cips, patlamış mısır
- Sert meyvelerin dilimlenerek , çekirdekli meyvelerin çekirdekleri çıkarılarak yenmesi gerekmektedir.
- Kola vb asitli içecekler
Müzik aletlerinin kullanımı ve spor faaliyetlerinde diş telleri ve ortodontik apareylerin kullanımı
Nefesli enstrümanlar diş tellerinize zarar verebilir. Çalarken dikkatli olunmalıdır. Eğer çıkarılabilen hareketli bir apareyiniz varsa çalmadan önce çıkarmalısınız.
Sportif aktivitelerde hareketli apareyiniz varsa çıkartın, diş telleriniz varsa bir koruyucu kullanabilirsiniz. Doktorunuza danışınız.
Hareketli Aparey Kullanımı
Hareketli apareyinizi ortodontistinizin tavsiye ettiği sürelerde kullanınız. Az kullanılan apareyler tedavi süresinin uzamasının yanı sıra istenilen sonucun elde edilmesini engeleyebilir.
Hareketli Apareylerin Bakımı
Hareketli apareyleri kullanırken dikkatli olunmalıdır. Kırılan bir aparey tedavi sürenizi ve tedavi maliyetinizi arttırabilir. Apareyinizi temiz tutunuz ve kullanmadığınız zamanlarda kutusunda saklayınız. Peçetelere sarmayınız, cebinize veya çantanıza kutusu olmadan koymayınız. Apareyinizi sıcak yüzeyler üzerine koymayınız, çok sıcak su ile yıkamayınız. Bollaşıp ağzınız ile uyumu bozulabilir. Doktorunuzun size verdiği kutu üzerine isminizi telefon numaranızı yazarsanız, kaybolması durumunda size geri dönme şansı olur. Eğer apareyiniz kırılırsa veya kaybolursa vakit kaybetmeden doktorunuza haber veriniz.
Haraketli apareyin temizliği için ılık suyla sıvı sabun kullanabilirsiniz. Bu işlem için ayrı bir diş fırçası kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Ağız İçi Lastikler
Ortodontık tedavide kullanılan lastikler dişlerinizin doğru konuma gelmelerini sağlarlar. Doktorunuzun size belirttiği şekil ve sürelerde elastiklerinizin takılmaması tedavi sürenizi uzatabilir ve istenilen tedavi sonucuna ulaşılmasını engelleyebilir. Lastiklerinizi sadece yemek sırasında çıkartınız ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra hemen geri takınız. Yanınızda fazla lastik bulundurursanız kopması veya kaybolması durumunda yenileri ile değiştirebilirsiniz. Eğer lastikleriniz biterse sonraki randevunuzu beklemeden doktorunuzdan isteyiniz. Lastikler ilk takılmaya başlandığında dişleriniz hareket edeceği için dişlerinizde ağrıya sebep olabilir. Düzenli kullanmaya başladıktan sonra birkaç gün içinde ağrınız geçecektir. Bu dönemde ağrı kesici kullanabilirsiniz. Eğer lastikleriniz sürekli kopuyorsa doktorunuza bildiriniz.
Ortodontik Tedavide Oluşan Diş Ağrısı ve Rahatsızlıkların Giderilmesi
Ortodontik tedaviniz süresince her kontrole gidişinizi takip eden birkaç gün boyunca dişlerinizde hassasiyet veya ağrı olabilir. Bu dönemde hafif ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz. Ortodontik teller dil dudak veya yanağınıza rahatsızlık verebilir. Genellikle bir iki hafta içinde yumuşak dokular uyum sağlayarak güçlenirler, duruma adapte olurlar. Yara bölgesine temas eden braket üzerine mum koyarak rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz.
Bu dönemde;
- Yumuşak meyveler, meyve suları
- Yumuşak ve pişmiş sebzeler
- Çorbalar, püreler
- Yumuşak ekmekle yapılan sandiviçler
- Makarna
- Yumurta, balık
gibi yiyecekler yiyebilirsiniz.
Ortodontik Tedavide Çene Ağrısı
Ortodontik tedavide sırasında oluşabilecek çene ağrısını önlemek için;
- Sakız çiğnemeyin
- Tedavinizin ilk dönemlerinde yumuşak gıdaları tercih edin
- Yiyeceklerinizi küçük parçalara bölerek yiyin
- Çok sert gıdaları yemeyin