Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma, dişlerin beyazlatma maddesi ile belirli sürelerle temas ettirilmesi sonucu diş renginin birkaç ton açılması işlemidir.

Temelde iki tipi vardır.

- Klinik tipi; diş doktoru tarafından uygulanır

Klinik tipi beyazlatma hidrojen peroksit içerikli beyazlatma jelinin ısı ya da ışık ile aktive edilmesi sonucu dişlerde beyazlatma oluşturulması esasına dayanır.

Genellikle tek seans uygulama yeterlidir.

- Ev tipi sizin tarafınızdan uygulanır.

Ev tipi beyazlatmada ağzınıza uygun olarak hazırlanan kalıplara sizin tarafınızdan konan beyazlatma jeli ile beyazlatma yapılır. Etken madde oranı düşük olduğundan dişlere daha uzun süreli temas etmelidir. Günde 7 saat uygulama yapıldığında genellikle 2 ile 6 hafta arasında belirgin bir sonuç elde edilir.

Sıkça sorulan sorular

-Beyazlatma dişlere zarar verir mi?

Yapılan bilimsel çalışmalara göre dişlere kalıcı bir hasar olduğu belirtilmemiştir.

-Beyazlatma dişlerde hassasiyete sebep olur mu?

Beyazlatma işlemi sonrasında dişlerde hassasiyet beklenen bir durumdur. Hassasiyet bir iki gün içinde geçmezse beyazlatma işlemine ara vermenizi tavsiye ederiz. Diş doktorunuzun uygulayacağı florur ve bazı diş macunları dişlerdeki hassasiyeti azaltacaktır.

-Diş beyazlatması ne kadar sürer?

Dişlerinizdeki renkleşmenin tipine göre beyazlatma süresi de farklılık gösterir. Bazı dişler bir kaç günde beyazlarken bazı dişlerin beyazlaması birkaç hafta alabilir.

-Diş beyazlatması ne kadar süre etkisini korur, beyazlatma kalıcı mıdır?

Genellikle beyazlatma 6 ay ile 1 yıl arasında kalıcılığını korur, bu dönemdeki beslenme alışkanlıklarınız süreyi etkileyecektir.

-Beyazlatma jelleri protezlerime zarar verir mi?

Hayır. Beyazlatma jelleri sadece diş yüzeylerine etkilidir.

-Beyazlatma yaptırdıktan sonra ne kadar süre ile çay veya kahve önerilmez?

En az iki hafta boyunca bunlardan uzak kalmalısınız. Ama genel olarak boyar madde içeren içeceklerden uzak durursanız beyazlatmanız daha uzun ömürlü olur.

-Tetrasiklin renkleşmesi olan dişler beyazlar mı?

Bu tip renkleşmenin tedavisi zordur. Bazı hastalar iyi sonuç alırlarken bazı hastalarda ortaya eşit olmayan beyazlama veya düşey tetrasiklin çizgileri çıkabilir. Eğer dişleriniz 6 ayı geçtiğiniz halde beyazlamıyorsa beyazlatmayı bırakmanızı tavsiye ederiz.

-Diş tellerim varken beyazlatma yapabilir miyim?

Beyazlatma jeli tellerin altına ulaşamayacağı için tel tedavinizin bitiminde beyazlatma yapmanız daha uygundur.

-Beyazlatma için yaş sınırı var mıdır?

Genel olarak gençlerde ve çocuklarda diş siniri dış yüzeye daha yakındır bu nedenle en alt sınır genellikle 16- 18 yaş olarak kabul edilir.

Beyazlatma Yaptıran Hastalara Öneriler

Dişlerinizin Beyazlığını Uzun Süre Korumak İçin

Yapılan beyazlatmanın kalıcılığını korumak için size verilecek olan plaklarla belli dönemlerde beyazlatmanın tekrar edilmesi tavsiye edilir.

Beyazlatmayı takiben en az bir hafta renkli yiyeceklerden ve çay, kırmızı şarap gibi içeceklerden uzak durun.

Ağız bakımınızı en yüksek seviyede tutun.

Ev tipi beyazlatma yapıyorsanız, beyazlatmanın sonuçları iki haftadan önce belli olmayacaktır. Eğer beyazlatma sonrasında protezlerinizde yenileme yapılacaksa bunu göz önüne almalısınız.

Hamile ve emziren annelerin beyazlatma yaptırması önerilmez.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.